Veel voorkomende vragen / FAQ's
Heb je een vraag ??
Misschien kun je hier het antwoord vinden.
Deze pagina is nog volop in ontwikkeling. Er zullen steeds meer items te vinden zijn en daarmee is de kans steeds groter dat je hier het antwoord op jouw vraag zult vinden.
B:
Hoe zit dat precies?
Een foto moet goed belicht zijn.
Maar wanneer is een foto eigenlijk goed belicht?
B:
Bij een wat langere sluitertijd, vanaf 1/60 sec, is de kans groot dat je iets beweegt. Je hand, maar ook je ademhaling of zelfs je hartslag, de kleinste beweging van de camera resulteert vaak al in een onscherp beeld. Beeldstabilisatie corrigeert deze bewegingen.
B:
Het is je vast wel eens overkomen, Je gaat op pad om mooie avond foto's te maken, maar je merkt dat een belichting van 30 seconden meer voldoende is om een goed belicht beeld te krijgen
Dan komt de Bulb stand eraan te pas
H:
HDR Fotografie(high dynamic range)
Je camera kan heel vaak niet vastleggen wat je met het blote oog ziet. Met name als het verschil tussen de donkere en de heldere delen te groot is.
HDR-fotografie kan dan een uitkomst bieden.
H:
Een beginnend fotograaf zegt het misschien helemaal niets. Maar wanneer je leert dit “berglandschap” te lezen, helpt het je om je foto’s beter te belichten.
I:
Wat is ISO en welke ISO-waarde kun je het best gebruiken
Een belangrijk onderdeel bij het maken van de perfecte foto is het bepalen van de ISO-waarde.
L:
Lichtmeting op de camera voor optimale belichting
Om een goede foto te maken is het belangrijk dat de juiste hoeveelheid licht op de sensor van je camera valt. Dit regel je in de belichtingsdriehoek met ISO, Diafragma en sluitertijd. Maar je moet dan natuurlijk wel weten hoeveel licht er op je onderwerp valt. Je zult het licht moeten meten.
R:
Wat is ruis?
Bij slechte lichtomstandigheden is het lastig een scherpe foto te maken.
Ruis ontstaat als een zwak meetsignaal, veroorzaakt door weinig licht, versterkt moet worden.
R:
Ruis reductie lange sluitertijd
Je bent op pad geweest en hebt prachtige foto's gemaakt met lange sluitertijd. Eenmaal thuis ga je ze snel bekijken op de monitor. Tot je schrik zie je een grote hoeveelheid ruis in de afbeelding. Hoe kun je dat risico verkleinen?
W:
Het kan ons allemaal overkomen, je hebt mooie foto’s gemaakt, maar de kleuren zien er achteraf onecht en onnatuurlijk uit.
Dit heeft alles te maken met de kleurtemperatuur van de lichtbron waarbij je fotografeert. Witbalans corrigeert de kleuren in een foto, rekening houdend met het licht waarin de foto werd genomen.