FOTGRAFEREN MET LANGE SLUITERTIJDEN
Met een lange sluitertijd kun je bijzondere effecten creëren. Denk aan water dat in een melkachtige mist veranderd of kleurrijke lichtstrepen van voorbijrijdende auto’s. De dingen die je met het blote oog niet kunt waarnemen
Hoe werkt dat en waar moet je op letten?
DIAFRAGMA EN ISO-WAARDE
Om te beginnen stel je de camera in op de manuele stand of op sluitertijd voorkeuze(Canon: Tv=Time Value, Nikon: S=Shutter Priority).
Je wilt namelijk zelf de hoeveelheid licht dat binnenkomt regelen met het diafragma en de ISO-waarde.
Kies een klein diafragma (groot getal) en een lage ISO-waarde.
Let op, bij een diafragma kleiner dan f/ 16 kan de foto onscherp worden.
Het tekort aan licht ga je vervolgens compenseren met de sluitertijd. Je zult ter plaatse moeten bepalen hoe lang de sluitertijd moet worden aan de hand van de lichtomstandigheden.
Ga je voor extreem lange sluitertijden, dan zul je Het binnenkomende licht nog sterk moeten verminderen door te werken met ND (neutrale dichtheid) filter
STATIEF
Gebruik hierbij een stevig statief om de elke beweging te voorkomen. Sommige statieven hebben een haak waar je extra gewicht, bijvoorbeeld je fototas, aan kunt hangen. Dit zorgt voor nog meer stabiliteit.
AFSTANDSBEDIENING
Gebruik een afstandsbediening, draadontspanner, of de zelfontspanner op de camera( 2 of 10 sec.) Heeft jouw camera wifi, dan kun je een app van het cameramerk op je telefoon zetten om de camera te bedienen. Superhandig, want in al deze gevallen hoeft je je camera niet meer aan te raken!
GEBRUIK VAN FILTERS
Of je overdag op pad gaat of in de avond, overal kun je situaties tegenkomen met grote verschillen in contrast tussen de voor- en achtergrond. Een grijsverloopfilter kan dan de uitkomst zijn.
Een grijsverloopfilter houdt het licht tegen in de lichte delen (bijvoorbeeld de lucht), waardoor je de donkere delen (de voorgrond) langer kunt belichten en zo voldoende details kunt behouden. Grijsverloopfilters zijn er van alle bekende filterfabrikanten en in verschillende gradaties, waarmee je tot 3 stops licht tegen kunt houden.
Ben je overdag aan het fotograferen met (extreem) lange sluitertijden, dan zal de foto al heel snel overbelicht worden. Dit kun je ondervangen door te werken met ND (Neutrale Dichtheid), ook wel grijsfilters genoemd.
Een grijsfilter houdt het licht in je hele beeld tegen, waardoor je langer kunt belichten.
ND filters zijn er in veel verschillende soorten. Je kunt kiezen voor een vaste of een variabele intensiteit. Als je kiest voor de vaste stops dan moet je van tevoren weten welke intensiteit je wil. Ze zijn te koop vanaf enkele stops tot wel 20 stops.
Bij een variabel filter kan je op het moment zelf de juiste stand bepalen, erg fijn als je het filter voor alle mogelijkheden wilt gebruiken.
Meer weten over extreem lange sluitertijden: https://www.fotoclub-spijkenisse.com/extreemlangesluitertijden