top of page

© Leen van der Bilt

Ruis reductie lange sluitertijd 

(Long Exposure Noise Reduction)

Je bent op pad geweest en hebt prachtige foto's gemaakt met (extreem) lange sluiertijd. Eenmaal thuis bekijk je ze snel op de monitor en tot je grote schrik zie je een flinke hoeveelheid ruis in de afbeelding.

Hoe ontstaat dat en hoe kun je dat risico verkleinen?

Er zijn meerdere situaties waarbij ruis ontstaat in een afbeelding. De meest bekende oorzaak is een hoge ISO waarde om de sensor lichtgevoeliger te maken.

Een andere vorm van ruis (zogenaamde ‘hot’ pixels) zie je alleen verschijnen bij (extreem) lange sluitertijden. Niet bij enkele seconden, maar bij écht lange sluitertijden.

Deze vorm van ruis ontstaat doordat de sensor opwarmt. Hoe langer het maken van de foto duurt, hoe warmer de sensor wordt en hoe meer van deze ‘hot pixels’ zichtbaar worden.

 

Een camerasensor is opgebouwd uit meerdere lichtgevoelige onderdelen (de photosites). Deze zijn in de meeste gevallen voorzien van een filter in drie kleuren: rood, groen of blauw. Samen bouwen deze photosites het beeld op. De camera heeft dan moeite om te zien welke kleur gekozen moet worden.

 

Bij een lange sluitertijd heb je meer licht nodig, ontstaat meer hitte en daarmee een grotere kans op lekstroom. Het is die lekstroom die ervoor zorgt dat de pixel een vreemde kleur heeft en veel helderder is dan hij eigenlijk zou moeten zijn: dat is wat je in je beeld ziet als ‘hot’ pixels.

Camerafabrikanten hebben in veel gevallen een modus ingebouwd die zorgt voor het reduceren van die ruis.

Deze functie kun je in het cameramenu in- of uitschakelen of op automatisch zetten.

 

Wat gebeurt er precies: De camera maakt direct na de opname een twee beeld, dat helemaal zwart is, in exact dezelfde omstandigheden.

In het zwarte beeld wordt de thermische ruis zichtbaar. Door de twee beelden over elkaar heen te leggen kan de camera precies bepalen waar actie nodig is. Het resultaat is een (zo goed als) ruisvrij beeld.

Aan ruisreductie lange sluitertijd zitten ook nadelen:

  • Ruisdreductie bij lange sluitertijd ervoor zorgt dat het 2 keer zo lang duurt voordat de opname gemaakt is. 

  • Het onderdrukken en verwijderen van ruis veroorzaakt verlies in details en scherpte. De meeste camera’s hebben ruisreductie meerdere sterktes. Hoe sterker de ruisreductie, hoe meer verlies in detail en scherpte.

 

 

248031945_1847139012159736_38116171481470939_n.jpg
bottom of page