top of page
WB.jpg

TIP! Stel je de witbalans handmatig in op Kelvinwaarde, dan is er een handige app voor jouw smartphone, die de kleurtemperatuur meet en weegeeft in Kelvin: Aperture Meter.

Witbalans

wb2.png

Wat is witbalans en hoe werkt het?

 

Het kan ons allemaal overkomen, je hebt mooie foto’s gemaakt, maar de kleuren zien er achteraf onecht en onnatuurlijk uit. 
Dit heeft alles te maken met de kleurtemperatuur van de lichtbron waarbij je fotografeert.

Witbalans corrigeert de kleuren in een foto, rekening houdend met het licht waarin de foto werd genomen. 

De drie primaire kleuren (niet blauw, rood en geel, maar Rood, Groen en Blauw = RGB) vormen in de sensor het witte licht dat wij midden op de dag zien. Afhankelijk van de lichtbron komen deze kleuren in verschillende verhoudingen voor waardoor de foto een rode of juist blauwe gloed krijgt. Bij een hoge kleurtemperatuur is er meer blauw licht, bij een lage kleurtemperatuur is er meer rood licht. Lichttemperatuur wordt gemeten in Kelvin. 5600 Kelvin is het gemiddelde voor midden op de dag zonneschijn. Hoe hoger de Kelvin waarde, hoe blauwer het licht.

De meeste camera’s hebben een aantal automatische instellingen voor de witbalans. De kleurweergave in je foto's is bij het gebruik van de automatische witbalans is niet heel betrouwbaar. Er valt veel te winnen door de witbalans zelf in te stellen.


Automatische witbalans; Weet je niet goed welke instelling je moet kiezen, dan kun je deze instelling gebruiken.

Fotografeer je in RAW, dan is deze instelling ook prima, je kunt het immers later naar behoefte aanpassen. 

Daglicht; Deze instelling is bedoeld voor een zonnige dag buiten. Het effect is geen zuiver neutrale kleurweergave. Je ziet net de wat warme kleur van het zonlicht in je foto's terug. De instelling werkt prima zolang de zon nog niet onder is. 's Avonds zie je het licht steeds roder van kleur worden. 

Schaduw; Voor foto's op een zonnige dag, maar in de schaduw van bijvoorbeeld een gebouw. Dit levert een erg warme kleurweergave op.  

Bewolkt; Bij vrijwel alle camera's levert dit een gelige, warme weergave op door de rode kleur die toegevoegd wordt. 

Kunstlicht; Bij kunstlicht is het belangrijk de camera in te stellen op de juiste lichtbron. Je hebt gloeilampen, halogeenlicht, TL-buizen, PL-spaarlampen, led-verlichting, allemaal met hun eigen kleur karakter. In de Automatische stand krijg je hier te warme, bijna oranje foto's. 

Fluorescerend; Deze voorinstelling is bedoeld om te gebruiken bij TL-licht wat je tegenkomt in kantoren en ziekenhuizen bijvoorbeeld. 

Flits; Deze voorinstelling compenseert het ietwat koele licht wat uit de flitser komt.

 

Wil je de witbalans handmatig instellen dan heb je bij de meeste camera’s de mogelijkheid om zelf een kelvinwaarde te kiezen. 

 

 

 

bottom of page